Leke Bakımı
Cilt lekeleri günümüzde kadın erkek pek çok birey için önemli bir sorun haline gelmiştir. Cilt lekelerinin pek çok türü mevcuttur ancak güneş lekeleri, doğum sonrası lekeler, sivilce lekeleri sıklıkla karşılaştığımız leke türleridir. Özellikle ozon tabakasının giderek hasar görmesi ile uv ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalma riski artmıştır. Güneş dolayısıyla da ultraviyole ışınları lekelerin oluşmasında ya da koyulaşmasında en önemli etkenlerden bir tanesidir. Her türden leke bakımında ısrarla vurguladığımız çok önemli noktalardan bir tanesi, güneş ışınlarından etkin korunmanın leke tedavisinin olmazsa olmazı olduğudur
Güneş Lekesi ( Melazma )
Güneş lekeleri (melazma) yüzde görülen kahverengi oluşumlardır. Genellikle 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkarlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Yüz bölgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetriktir. Güneş lekesi olarak yüzeysel, derin ve karışık tip olarak ikiye ayrılır. Yüzeysel güneş lekeleri bakımda daha iyi yanıt verir. Derin yerleşimli olanlar bakımlara zor yanıt verirler. Yüzeysel ve derin leke bir arada olan yani karışık tipte olan melazma en yaygın melazma türüdür. Güneşlenme, hamilelik, hormonal durum doğum kontrol hapları güneş lekesini tetikler.
Güneş lekesi oldukça yaygın bir problemdir. Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Lekenin oluşma mekanizması bu bölgelerde renk yapan hücrelerin lekesiz bölgedekilere göre daha fazla renk üretmesidir.. Bunun sonucu güneş gören lekeli alanlar hemen koyulaşırlar. Güneş lekesi olan kişilerde tiroit hastalıkları sıklıkla görülebilir. İlk çocukluk ve gençlik çağında yüzünüzün yoğun güneş alması da deride hasar yaparak lekelenmeye sebep verir. Yüzdeki güneş lekeleri genellikle üst dudak yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir. Nadiren çene ve ön kollarda oluşabilir. Deriden koyu renkli düzensiz sınırlı deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini gösterir. Güneş lekesi genellikle yaz aylarında ve solaryum sonrasında koyulaşma eğilimi gösterir
Güneş lekesi yani melazmalı kişilerin sürekli geniş spektrumlu güneşten koruyucu kullanmaları ve solaryum benzeri yapay ışık kaynaklarından uzak durmaları gerekir. Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları çok gerekmedikçe kullanılmamalıdır.
Yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer ?
Güneş Lekesi Bakımı:
Bakımdan önce lekenin derinliği tespit edilmelidir. Güneş lekesi bakımında sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, Led terapiler kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, gün içinde 4 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır. Kapatıcı baz üzerine ten renklerine uyumlu fondoten veya pudra kullanabilirler. Bu kapatıcıların içinde güneşten koruyucu olması gerekir. Böylece hem lekeler kapatılır hem tedaviye destek olunmuş olur.
Güneş lekesine çözümler
* Leke açıcı kremler
* Kimyasal peeling
* Microneedle terapi
* Led terapi
Yüzdeki güneş lekeleri için microneedle
Leke bölgesine, deri altına küçük miktarlarda C vitamini, glutation, transexamic asit, pyrüvic asit, somon gibi antioksidan maddelerin uygulanması leke rengini açabilmektedir. Klasik bir yöntem olmayıp diğer yöntemlerle birlikte kullanılarak bakımın etkinliği artırılabilir.
Yüzdeki güneş lekeleri için AHA peeling:
“Peeling terimi”, derinin üst tabakalarının kontrollü bir şekilde soyulması anlamına gelir. Amaç, daha sağlıklı ve genç hücreler oluşturarak, cildin daha parlak, gergin ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktır.
Çok farklı kimyasal peeling uygulamaları mevcuttur. Kullanılan peeling ürünleri pigment üreten hücrelerin pigment sentezini baskılayarak, kollajen sentezini artırırarak ve hücre yenilenmesini sağlayarak leke tedavisinde etkin olurlar. Kullanılan ürüne göre peeling aralığı 7 ile 20 gün arasında değişir. Seans sayısı ise yine tedaviye ve cildin vereceği reaksiyona göre 2 ile 6 seans arasında değişmektedir. İşlem sırasında hafif bir yanma batma hissi oluşabilir, bu sebeple lokal soğutma uygulanır. İşlemden sonra normal günlük hayat devam edilir. Düzenli uygulamayla; İnce çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir. Cildin esneklik-sıkılığı sağlanır. Ciltteki kahverengi lekeler yani pigment düzensizlikleri giderilebilir. Sivilce izleri ve leke bakımları mutlu yüz güldürücü sonuçlar yaratır