Cilt Lekeleri
Cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanine sahip olmak cildi koyulaştırırken daha az melalin ise cilt de daha açık noktalara neden olur. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur.
Cilt lekeleri bir kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için kolaylıkla fark edilebilir. Açık, koyu, kırmızı, gri veya mavi gibi farklı bir renk olabilirler.
Bu semptomu olan kişilerin, Uygulama gerektiğinde cilt lekelerinin nedenini anlamaları önemlidir.
Leke Çeşitleri
1) Melasma (chloasma )—
Gebelik maskesi olarak da bilinir.
Yüz, boyun, ön kollarda düzensiz lekelerdir.
Melasmada;
Genetik eğilim
Ultraviyole ışınları
Doğum kontrol hapları
Gebelik
Sivilce lekeleri
Kozmetik ürünler gibi faktörlere bağlı olarak melanin pigmenti aşırı üretilir. Bu artış en çok güneş gören yanak, alın ve çene gibi bölgelerde daha çok görülür. Yukarıdaki faktörler içinde en etkin olanı ultraviyole ve genetik eğilimdir.
Koyu renk cilde sahip kişiler, açık tenli kişilere göre daha çok lekelenir. Çünkü melanositleri daha fazladır.
2) Doğumsal Lekeler —Doğumda veya sonrasında oluşan bir takım benler veya lekelerdir.
3) Postinflamatuar Hiperpigmentasyon —Cildin tahriş olması sonucu, hassasiyetinin artmasına bağlı olarak oluşur. Peeling, lazer veya egzama gibi cilt hastalıkları sonrası.
4) Çiller —En çok yanak, alın, çene kısmında görülen bu lekeler açık veya koyu kahverengi lekeler şeklinde olabilir. Güneşli mevsimlerde artarken, güneş olmayan zamanlarda azalırlar.
5) Lentigo —Erken yaşlarda güneş maruziyetine bağlı olarak daha sonraki yıllarda ortaya çıkan kahverengi lekelerdir. İleri yaşlarda ortaya çıkanlarına senil lentigo da denir. Daha çok el üzerleri, kol ve yüzde görülür.
Leke bakımı mümkün olabilen bir hastalıktır. Ancak bakım işleminden önce lekenin neden oluştuğunun ve bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkıp, çıkmadığının saptanması gerekir.
Leke Bakımları
AHA Peeling
Lazer uygulamaları
Micronedle uygulamaları
yöntemler uygulanır.
Bakım lekeye yönelik olmalıdır. Lekenin türüne göre hangi bakım uygulanacagı uzman tarafından belirlenmelidir. Bakımlar en çok salisilik asit gilikolik asit, kojik asit, azelaik asit, retinoik asit gibi ajanlar kullanılır